Ce este un plan de fațadă?
Reprezentarea la scară a unei construcții existente sau proiectate în formate agreate de către toate părțile implicate și care respectă standardele legislației în vigoare se face în planuri specifice, diferențiate după scopul pentru care sunt întocmite.
Planurile de fațadă reprezintă suprafața unui obiectiv așa cum se vede ea din exteriorul clădirii și se realizează câte una pentru fiecare latură componentă. Fațada principală este cea care ilustrează accesul în clădire iar celelalte se numesc secundare și se identifică în raport cu poziția în puncte cardinale față de Nordul indicat pe plan.
Planurile de fațadă conțin informații relevante la nivel de detalii de execuție, cote specifice, materiale utilizate, modele de tâmplărie și decorațiuni pâna la cel mai mic detaliu.
Întocmirea lor este necesară pentru documentația aferentă obținerii diverselor autorizații din domeniul construcțiilor și fac parte din setul obligatoriu necesar transpunerii pe teren a acestora.
Metode de proiectare clasice
Proiectarea în construcții se face și astăzi prin metode diverse și deși tehnologia a avansat ca în majoritatea domeniilor tehnice, metodele clasice nu au dispărut în totalitate.
Schițele de mână sunt întâlnite mai rar iar reprezentările direct pe hârtie cu ajutorul planșetei își păstrează locul în special pentru lucrările de dimensiuni reduse.
Metodele de măsurare clasice sunt folosite pentru identificarea dimensiunilor pe teren și ajută la transpunerea lor în plan cu o precizie foarte bună atunci când vorbim desre construții de dimensiuni mici, ale căror elemente nu implică foarte multe detalii.
Metode moderne de măsurare
Atunci când obiectivul măsurat este unul care necesită măsurători de detaliu ce nu pot fi realizate prin metodele clasice, se apelează la tehnici moderne de măsurare care câștigă teren datorită preciziei ridicate, a rapidității în transpunerea elementelor în format 2D/3D și livrării rapide a planurilor finale.
Una dintre aceste metode moderne de măsurare este scanarea laser 3D și avantajele folosirii ei o situează în topul opțiunilor existente. Transpunerea cu ușurință a măsurătorilor efectuate în format digital și precizia ridicată a detaliilor scanate oferă avantaje privind timpul alocat proiectării și favorizează accesul la informația existentă a tuturor părților implicate: beneficiar, proiectant și constructor.
Modelarea informațională a clădirilor (BIM) permite proiectarea digitală, modelarea, optimizarea și simularea clădirilor încă din faza de proiectare, urmărirea pe parcursul execuției și în timpul operării, utilizând un singur model 3D. Accesul digital pentru toți participanții sporește securitatea procesului de proiectare și reduce incidența apariției erorilor pe întreaga durată de viață a clădirii.
Cum vă poate ajuta Eurosurvey?
Eurosurvey oferă servicii de măsurare folosind tehnici moderne cu ajutorul scanării laser 3D și oferă colaboratorilor săi rezultate relevante pentru obiectivele analizate. Fațadele proiectate vor fi detaliate în amănunt, planurile întocmite putând fi folosite cu succes în documentațiile specifice de autorizare și execuție.
Echipa noastră beneficiază de instrumente de măsurare de ultimă generație și de o experiență de peste 14 ani în domeniul construcțiilor, rezultatele obținute fiind suma eforturilor comune de a păstra cel mai înalt standard de calitate în toate lucrările noastre.
Vă așteptăm pe blog cu o serie de materiale informative referitoare la activitatea noastră și o listă detaliată a serviciilor pe care le oferim.