Blog

Modelarea 3D – viziunea unui viitor de necontestat

 Ce este modelarea 3D?

​Modelarea 3D este, în raport cu grafica computerizată, procesul de dezvoltare a unei reprezentări bazate pe coordonate matematice a oricărei suprafețe a unui obiect în trei dimensiuni prin intermediul unui software specializat prin manipularea marginilor, vârfurilor și poligoanele într-un spațiu 3D simulat.


Cum s-a dezvoltat modelarea 3D in ultimii ani?

Lumea proiectării în construcții cu ajutorul planșetei și a foii de calc poate părea îndepărtată pentru generațiile care au deschis ochii în era digitalizării și dacă întrebi despre aceste ustensile cu ajutorul cărora se făcea desen tehnic odinioară, e posibil să ai ceva trimiteri către muzee de specialitate.

Tehnica a evoluat destul de mult și în România, programele CAD câștigând teren prin multitudinea de funcții pe care le oferă și opțiunile disponibile care ușurează munca inginerilor.

Modelarea 3D a devenit rapid o ramură a proiectării cu aplicabilitate în toate formele ei, schimbând radical întregul proces de organizare a proiectelor.

Lejeritatea cu care poți schimba oricând liniile deja trasate, cea cu care poți roti la 360 de grade sau răsturna perspectiva unei construcții, rapiditatea cu care poți genera liste de materiale sau o copie de rezervă în caz că te răzgândești asupra viziunii creative sau accesul rapid, în rețea, local sau online la întreg proiectul au făcut din modelarea 3D tipul de skill apreciat.

Când putem folosi modelarea 3D?

Versatilitatea modelării 3D o face de neînlocuit în domenii diverse cum ar fi :

  • arhitectura (apartamente, bungalouri, statiuni, centre comerciale, hoteluri, scoli, universitati, restaurante, spitale, cladiri rezidentiale)
  • construcții (industriale, hale)
  • designul interior, lucrări de arta (poduri, viaducte, tuneluri), situri arheologice, căi de comunicații (drumuri/căile ferate)
  • industria filmului, animației și jocurilor video.

5 beneficii ale modelarii 3D

​Importanța cunoașterii multiplelor avantaje ale folosirii modelării 3D în toate acțiunile ce țin de proiectarea în construcții este extrem de mare. Lista acestora crește proporțional cu:

 • anvergura proiectelor derulate
 • dimensiunea echipei implicate
 • termenele limită și acuratețea detaliilor solicitate
 • detaliile specifice ale fiecărui proiect, posibilitatea parametrizării lor
 • personalizarea livrabilelor finale.

Printre beneficiile modelării 3D regăsim:

  1. Generarea de măsurători și liste de cantități în formate universal agreate de către utilizatori.
  2. ​Scanarea oricăror suprafețe și transpunerea lor în sistem BIM (Building Information Modeling).
  3. Generarea planurilor complexe într-un interval de timp relativ scurt – planuri și secțiuni generate din modelul 3D.
  4. Reducerea riscurilor de proiectare prin detectarea automată a conflictelor dintre elemente.
  5. Economia de timp pe care utilizarea modelării 3D o imprimă tuturor proiectelor de reabilitare ale unei clădiri.

Așa cum astăzi nu ne mai putem imagina un birou de proiectare în construcții plin cu ingineri care trasează cu compasul fiecare detaliu, păstrarea și utilizarea modelării 3D în toate lucrările dezvoltate din sfera noastră de activitate este acel „must have” fără de care roțile întregii echipe ar înainta lent.

           Eurosurvey recunoaște importanța implementării digitalizării programelor de proiectare inginerească și promovarea sistemelor de modelare 3D care sprijină progresul, facilitează accesul și generează rezultate impecabile.

​            Recomandam modelarea 3D de la Eurosurvey pentru livrabilele rezultate, profesionalismul echipei antrenate în realizarea fiecărui proiect și calitatea serviciilor de scanare 3D.

POST A COMMENT

5 × 1 =